Orang Melayu tidak peduli soal politik

September 25, 2007 at 1:47 am (Dalam Negeri, Politik)

Oleh: MUHD. NIZAM ABD. HAMID

SUNGAI PETANI 23 Sept. – Rasa selamat tinggal di negara sendiri dan tidak mempunyai kesedaran politik merupakan antara punca sesetengah orang Melayu tidak mendaftarkan diri sebagai pengundi walaupun layak berbuat demikian.

Menteri Penerangan, Datuk Seri Zainuddin Maidin (gambar) berkata, golongan tersebut bukan tidak mempunyai keyakinan terhadap sistem demokrasi tetapi mereka bersikap tidak mengendahkan perkembangan sekeliling.

‘‘Orang Melayu patut mencontohi kaum Cina yang kini mempunyai kesedaran tinggi terhadap hak politik mereka,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan perkhidmatan e-sidang dan khidmat pesanan ringkas (SMS) Pejabat Pelajaran Daerah Kuala Muda/Yan di Sekolah Menengah Sains Sultan Mohamad Jiwa, di sini hari ini.

Katanya, sikap ‘tidak apa’ di kalangan orang Melayu masih menebal termasuk dalam soal yang menjadi agenda politik bangsa.

Zainuddin mengulas kenyataan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Ab. Rashid Ab. Rahman bahawa sebahagian besar rakyat yang mendaftar dalam Gerakan Perdana Pendaftaran Pemilih yang berakhir bulan lepas adalah bukan bumiputera.

Menurut Menteri Penerangan itu, pendedahan SPR itu bukan sesuatu yang mengejutkan beliau.

Zainuddin memberitahu, usaha telah dijalankan oleh agensi kerajaan dan parti-parti politik termasuk komponen Barisan Nasional (BN) untuk mendaftarkan pengundi baru, tetapi langkah itu hanya berjaya menarik sebahagian daripada mereka.

Sehubungan itu, ujarnya, usaha berterusan perlu dijalankan oleh semua pihak termasuk badan bukan kerajaan (NGO) untuk menarik golongan muda agar mendaftar sebagai pengundi.

‘‘Saya akan arahkan agensi-agensi di bawah Kementerian Penerangan menjalankan kempen masing-masing untuk menyeru orang Melayu mendaftarkan diri sebagai pengundi,” katanya.

Beliau mendakwa orang Melayu lebih berminat untuk bercakap banyak tentang soal politik dan membuat kritikan tetapi kurang bertindak serta lalai dalam mempertahankan hak mereka.

Dipetik dari Utusan Malaysia 25 September 2007

Advertisements

1 Komen

  1. soulof99 said,

    Nak buat macamana, pemikiran umat Melayu kita dah dibelenggu oleh pihak2 yang meuar2kan negara kita hebat dalam segala segi. Kiranya Melayu sudah rasa besar dan selamat kerana pimpinannya mengatakan demikian.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: